als man kun je toch niks doen

IK STOND ERBIJ EN KEEK ERNAAR
” ik stond erbij” is de titel van een korte film, over vaders bij de bevalling. Je ziet ontroerende close-ups van de mannen tijdens de bevalling. Alles komt langs op de gezichten: bewondering, liefde, ontreddering, angst, twijfel, vertrouwen, schrik, rust, onzekerheid, spanning, vermoeidheid, ontroering, opluchting en nog meer liefde…

Het is ook wat veel vaders denken wat hun rol is bij de bevalling, erbij staan en het aanzien.  De vrouw moet de bevalling doen, de verloskundige of gynaecoloog begeleidt haar en wat de man dan moet doen? Daar hebben veel mannen geen beeld van, of zijn er onzeker over.

VADER WORDEN OP TV
Laatst keek ik “mannen met een kleintje” op uitzending gemist. Mijn schoonzusje vond dat ik dat ook maar eens moest kijken.
Het liet me onder andere weer zien hoe vaak mannen er inderdaad bij staan te kijken terwijl ze erg hun best doen om te helpen maar eigenlijk niet weten wat te doen. En dan vind ik het zo jammer dat ze geen besef lijken te hebben van de enorm belangrijke rol die ze hebben bij de bevalling. Gewoon door er, om te beginnen, simpelweg te zijn. Het lijkt “niks doen” maar het is zo belangrijk. Als ik dit uitleg bij mijn partnerworkshops dan zie ik mannen rechter op gaan zitten en nieuwsgierig worden. Om echt te weten hoe belangrijk je rol is en wat ondersteunend werkt en wat juist storend, is het wel nodig dat je weet hoe een bevalling werkt en is voorbereiding in deze tijd geen overbodige luxe…

Maar terug naar de tv serie… In de serie zegt een man dat hij absoluut niet bij de bevalling wil zijn. Zijn vrouw gaat bevallen in het Geboortehotel in Amsterdam en hij wacht wel beneden tot het voorbij is. Als de verloskundige bij de rondleiding het bad laat zien en zegt dat mannen soms mee in bad gaan, zie je de gruwel en ongeloof op zijn gezicht. Hij gaat dat zeker niet doen.
De verloskundige zegt nog dat het bij de bevalling om de vrouw gaat en als zij hem nodig heeft, dat hij er dan moet zijn om haar te ondersteunen. Hij kan niks met die informatie. Zijn vrouw gaat fijn in dat hotel bevallen met de verloskundige en andere support maar zonder hem! Dat weet hij zeker.

” bevallen lijkt me zoiets als je favoriete kroeg zien afbranden, daar wil je ook niet bij zijn” zegt hij.

ANGST IS BESMETTELIJK
Ik zelf heb een man die de bevallingen geweldig vond, hij had er niks van willen missen. Ik had hem ook niet willen missen. Als Doula zie ik ook keer op keer bevestigd hoe essentieel de rol van de vader bij de bevalling kan zijn. Ik kijk dan ook met verbazing naar deze man in dit tv programma. En heb een beetje medelijden met zijn vrouw.
Tegelijkertijd weet ik ook, dat hij ergens best een wijze beslissing neemt, ook al is het uit angst. Want als je zo bang bent voor bevallen, als je er zoveel weerstand bij voelt, dan kun je misschien maar beter weg blijven uit de beval ruimte. Angst is besmettelijk. Stress is overdraagbaar. De ruimte van een barende vrouw kan het best gevuld zijn met vertrouwen, rust, liefde.

Zijn vrouw regelt zelfs nog een prive workshop met een verloskundige en de auteur van “aanpakken voor aanstaande vaders”. Zelfs dat maakt hem niet echt nieuwsgierig of enthousiast (in ieder geval niet op de uitgezonden beelden).
En dan de bevalling. Hij is er niet bij in het begin. Zijn vrouw heeft support van de verloskundige en van familie. Hij is beneden in de woonkamer van het geboortehotel. Later zie je hem op de gang, gekweld luistert hij naar de geluiden uit de kamer, naar het stemgeluid van zijn vrouw tijdens de weeën. En dan opeens gaat er iets om. Hij loopt de kamer in, vind een plek naast het bad en ontpopt zich in een fantastische support voor zijn vrouw.

Hij spreekt haar bemoedigend toe, stelt haar gerust, zegt dat hij trots op haar is. Uiteindelijk bevalt ze op de baarkruk, hij zit achter haar en support haar. Praat in haar oor. En is helemaal ontroerd en geraakt door de gebeurtenis.
Ik kijk met tranen in mijn ogen. Wat een verrassende wending. Wat een prachtige wending!

Misschien had hij toch heel wat opgestoken van de prive sessie “aanpakken voor vaders”. Misschien bleek hij van nature een super steun tijdens de bevalling van zijn vrouw en wist hij gewoon opeens wat hij moest doen. Hoe het ook zij, voor mij was het weer een mooie illustratie van hoe de rol van de man zo heel veel meer kan zijn dan ” erbij staan” .

JE KUNT JE VOORBEREIDEN OP JE ROL TIJDENS DE BEVALLING
Omdat het nogal overweldigend kan zijn zo’n bevalling en je je op dat moment heel hulpeloos en machteloos kunt voelen, of zelfs nutteloos als je niet weet wat je kunt betekenen voor je vrouw, raad ik alle stellen aan een partner workshop of cursus te doen. Er zijn zoveel mooie en leuke manieren om je samen voor te bereiden op de bevalling en de geboorte van je kindje. Zoals de partnerworkshop die ik geef, lees er hier meer over.

Want zou het niet fijn zijn als je al man van te voren al een beetje weet hoe een bevalling gaat? Hoe de hormonen werken? Wat er gebeurt in het lichaam van je vrouw? En hoe je dat proces van geboorte geven het beste kunt ondersteunen? Welke keuzes jullie hebben van te voren en tijdens de bevalling? Op al die vragen kun je antwoorden krijgen van te voren. Zodat je met vertrouwen uit kunt kijken naar de komst van je kindje! Zodat de bevalling iets van jullie samen wordt.
Want als je als man rustig en ontspannen (en ja natuurlijk met de nodige gezonde spanning en emotie!) bij de bevalling aanwezig kunt zijn dan sta je dus niet aan de zijlijn. Dan ben je actief betrokken, voor en tijdens de bevalling.  Dan help je je vrouw om geboorte te geven aan jullie kindje! Dat is een onvergetelijke ervaring voor jullie allebei. En een heel mooi welkom voor jullie kindje.

Ik ben benieuwd hoe je zelf je rol ziet bij de bevalling, en benieuwd hoe vrouwen de rol van hun partner zien of hebben ervaren! En ik hoop dat deze blog je inspireert om van de zijlijn af te stappen en samen met je vrouw te ontdekken hoe je haar kunt ondersteunen bij de geboorte van jullie kindje.

♥ Laura
Laura Pijnenborgh is yogadocente & doula, ze begeleid aanstaande ouders in de zwangerschap, tijdens de bevalling en in de kraamtijd. Ze woont en werkt in Den Bosch en is moeder van 2 zoontjes.

Leave a Reply